Pellillinen rukiista pizzaa

Pizzaehdotus: Lennyn soutu   Pizzaehdotus: Celebornin parahdus   Pizzaehdotus: Välimeren valtiatar   Pizzaehdotus: Neljän juuston pizza  

Aito ruispizza, rukiinen pizza - pohjan valmistus

Ainekset:
2 ½ dl vettä
2 pussillista (2x11 g) kuivahiivaa (vastaa 60 g:aa tuorehiivaa)
½ dl öljyä
2 ½ dl ruisjauhoja
3 ½ dl vehnäjauhoja
 
1. Yhdistä jauhot ja kuivahiiva yhdessä astiassa ja sekoita ne.
2. Laita toiseen astiaan vesi ja lämmitä se mikrossa hieman kädenlämpöä kuumemmaksi.
3. Kaada öljy ja jauhot veteen ja sekoita ainekset.
4. Vaivaa ainekset palloksi käsin, ja anna taikinan kohota astiassa liinan alla vähintään tunti.
 

Pizzan valmistus

 
Taikinan kohottua levitä (ts. kaulitse) se pellille ja muotoonsa, ja laita päällysteet maun mukaan.
Itse olen tottunut laittamaan täytteitä runsaasti, jotta pizza on täyttävää. Näin yksi pellillinen rukiista pizzaa (n. 36 cm x 30 cm) täyttänee ainakin kolme, neljä vatsaa.
 
Kaikkiin pizzoihin suosittelen:
- pohjalle mielellään kunnon pizza-/tomaattikastiketta. Käytä tomaattipureeta vain hätä- tai budjettiratkaisuissa - korkeintaan kaksi purkillista à 70 g per pelti.
- Juustoraastetta joko pohjalle tai muiden ainesten päälle, noin 150-200 grammaa.
- Sivele pizzan reunat öljyllä, etteivät ne pala niin helposti.
 
Harkitse myös:
- pizzakivellä paistoa - saat rapeammat reunat
 
Paista pizzaa uunissa 200 celsiusasteessa 10-20 minuuttia. Lopuksi voit vielä halutessasi maustaa pizzan oreganolla. Nauti!
 
 

Uudet täyte-ehdotukset (4/15)

Smaugin tirskahdus
Kylmäsavuhärkää, kylmäsavuporoa, savujuustoa (esim. Kuusamon savujuusto), herkkusienet
 
Thorinin torkahdus
Salamipalat/viipaleet puolikkaina (75-100 g), naudanlihan sisäpaisti suolaliha (50-75 g), oliivit, homejuusto (25-75 g)
(Vaihtoehtoisesti jätä naudanliha pois, tuplaa salamiannos.)
 

Vanhemmat täyte-ehdotukset

 
Lennyn soutu
kebab (100 g - 200 pss), paprika (yksi paprika paloina), homejuusto (150 g - 1 pss)
 
Celebornin parahdus versio 1.5 (tulinen)
oliivit, savuliha, savustettu juusto (kuten kipparin juusto), maustetut katkaravut (esim. chili-korianteri)
 
Galadrielin viitta (kevytpizza)
herkkusienet (200 g), paprika
 
Luolapeikon lemmikki
kalkkunaviipaleet (~200 g), herkkusienet (<200 g), oliivit (~200 g), homejuusto (~100 g)
 
Välimeren valtiatar
kebab-suikaleita, oliiveja, fetakuutiot
 
Klonkun turma
Salami, ananas, valkohomejuusto, paprika
- Laita kylmät valkohomejuustopalat kypsän, juuri uunista otetun pizzan päälle ja anna jäähtyä pari minuuttia
 
 
Pizzapohjan reseptiä korjattu helmikuussa 2010, yleisiä valmistusohjeita huhtikuussa 2015.
Kaikki oikeudet syödään.